Водещи

четвъртък, 29 септември 2022 г.

Какви са разликите между виниловите подови настилки и ламината?

винилови настилки

Винилът и ламинираният паркет са двете най-търсени подови настилки в последните години. И двата вида са достойна бюджетна алтернатива на класическия дървен паркета. Всеки от тях изглежда естетически приятно и служи дълго време. Въпреки външните прилики, те се различават един от друг по множество показатели. Кои са те, ще разберем в следващите редове.

Структура на материала

Виниловите подови покрития се срещат в два варианта: самозалепващи се панели и плочки и заключващи се, сглобяеми плоскости. Всяка от тези разновидности се предлага на достъпна цена в онлайн магазин Декорат. Подовете от винил от всички разновидности имат еднаква структура. Те се състоят от 3 слоя:

  • Основа - при производството ѝ се използва методът на полимеризация на винилхлорид, добавят се пластификатори и стабилизатори;
  • Среден хартиен слой - върху него се прилага декоративен модел или шаблон;
  • Защитен/повърхностен слой - направен под формата на тънък филм, който предпазва шаблона от абразия.

Ако основата на виниловия под е PVC, то основата на ламината е под формата на пресован дървен материал. Материалът се състои от следните слоеве: основа - плоча от пресовани материали; среден слой - дебел картон със звуко и топлоизолационни свойства; завършващ слой – обработва се с акрилни или меламинови смоли, които придават блясък на плочите и ги предпазват от абразия.

Ако разгледаме тези две покрития по отношение на антибактериалните им свойства, категорично можем да кажем, че ламинатът е с по-ниски показатели от виниловия под. Съставен от PVC, кварц и варовик, виниловият под проявява висока устойчивост към развитието на различни микроби и бактерии. Този показател играе важна роля за потребителите, които страдат от алергии.

Влагоустойчивост, шумоизолация и удароустойчивост

Ако в жилището ви или в конкретното помещение нивата на влажност са твърде високи, ламинатът не е добра идея. Поради тази причина той никога не се полага в бани, което не може да се каже за виниловия под. Приложението на виниловите настилки в банята се дължи на водоустойчивите свойства на PVC, от който са направени.

Дори при продължителен контакт с вода, виниловото покритие няма да се деформира и няма да загуби своите декоративни свойства. Класическият ламинат обаче, който представлява пресована конструкция, при взаимодействие с вода се издува и губи формата си. В резултат на това материалът изсъхва, а свързващите шевове се разминават.

Устойчивостта на ламината на влага се осигурява чрез ламиниране на шевовете и восък. Но при продължителен контакт с вода дори ламинатът, обработен със специални химични съединения, ще изгуби своите декоративни и експлоатационни свойства.

По отношение на звукоизолиращите свойства, виниловият под отново се представя по-добре от ламинирания паркет. Благодарение на шумоизолиращия слой, разположен под основата на панела, се осигурява шумопоглъщане. При полагане на ламиниран паркет е възможно да се постигне намалено ниво на шум, но само ако се постави допълнителен звукоизолиращ слой. За тази цел обикновено се използва субстрат.

Винилът е гъвкаво покритие, което може да издържи удара на падащи предмети. В най-лошия случай върху панела ще се появи вдлъбнатина. Ако тежък предмет падне върху ламината, той ще се счупи, което ще доведе до разрушаване на покритието.

Не бива да пренебрегваме и фактора екологичност. При производството на ламинат се използват различни добавки, но основата на покритието се състои от дървесни влакна. Основата на виниловия под е от изкуствени материали, което го прави по-малко екологичен в сравнение с ламината. Но всяка от разглежданите подови настилки отделя минимално количество вредни вещества в помещенията.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate