Водещи

сряда, 16 декември 2015 г.

Вкоренител за резници - за какво се използва

вкоренител на резници
Какво представляват резниците?

При отглеждането на растения се използват няколко метода на посаждане: засяване на семена, посаждане на луковици или вкореняване на отрези от готови растения (резници). Под формата на резници започва отглеждането най-вече на декоративни растения – храсти, цветя и дървета и почти никога на земеделски култури, тъй като те се отглеждат чрез посяване на семена или посаждане на луковици и готови разсади.

Резниците имат няколко много важни предимства, сред които най- ясно се откроява съкращаването на периода на развитие на растението, тъй като не се чака покълването на семената. Посаденият резник може да започне да се развива в рамките на няколко месеца и в завсимост от вида на растението и условията, при които се отглежда е възможно вкорененият резник да надвиши няколко пъти първоначалните си размери.

Защо ни е необходим вкоренител за резници?


Някои растителни видове, които се размножават чрез резници са изключително капризни и често загиват при опити да се вкоренят по конвенционалните и доста остарели методи – чрез потапяне във вода или директно вкореняване. Освен това, тези методи са изключително бавни, а времето е особено ценно при професионалното отглеждане на растения.

Това, което вкоренителите дават е 100% гаранция за успешно вкореняване на растението и неговото бързо и качествено развитие. Повечето такива препарати съдържат специални хормони във висока концентрация, които са важна предпоставка за бързо развитие на здрава и силна коренова система. Резниците, вкоренени с помощта на вкоренител за резници винаги имат абсолютно гарантирано прихващане и висок старт на развитие.

Друго предимство, което вкоренителите имат е изключително дългият им срок на годност и лесно съхранение. Повечето препарати, предлагани в специализираните магазини за растениевъдство са в суха (прахообразна) форма, въпреки че някои продукти са с течна или гелообразна консистенция. Предимството на сухите пред течните вкоренители е, че те не допускат развитието на вируси, бактерии и гъбички, които биха могли да убият вкоренения резник.

Как се използват вкоренителите?


Начинът, по който се използват вкоренителите доказва за пореден път какво удобство всъщност представляват те. Ако преди тяхното наличие е било необходимо да се чака дълго, докато се образува коренова система в основата на резника, преди той да бъде вкоренен в почвата или почвения субстрат, то с помощта на вкоренителите растението може да бъде вкоренено непосредтсвено след обработката му с препарата.

Някои видове вкоренители изискват резника да престои във водна среда за период от 24-48 часа преди да бъде вкоренен, но добрите продукти позволяват незабавно вкореняване. Употребата на сух (прахообразен) продукт е максимално лесна. За целта трябва само да се отдели малко количество от вкоренителя в сух съд, в който да се потопят краищата на резника на дълбочина 3-5мм. Повечето производители не препоръчват директното потапяне на резника в цялата опаковка, тъй като това може да доведе на замърсяване на препарата. Намокрянето на стеблата също не е желателно – единственото, което трябва да направите е да опресните отрезите в основата на резниците.

След обработка на резниците със съответния вкоренител може веднага да се премине към тяхното вкореняване директно в почвата или в торфен микс, в случай че се касае за саксийно отглеждане на растения, като дълбочината на засаждане зависи от вида на растението и неговите предпочитания. След вкореняване на резника почвата около стеблото трябва да се притисне добре, след което да се полее обилно (но не прекомерно) и отново да се притисне леко. Употребата на вкоренител за резници ви гарантира бързо развитие на красиви и здрави растения.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate