Водещи

сряда, 17 февруари 2016 г.

Как се полира и шлайфа мрамор?

полиране на мрамор

Колко вида полиране и шлайфане на мрамор различаваме?


Полирането на мрамор е термин, който се използва доста често, но със сигурност поражда известни обърквания, защото под полиране често се разбират съвсем различни неща. Най-общо казано на разбираем език и без да изпадаме в ненужна терминология, можем да поделим полирането на два основни типа.

- Почистващо полиране


При този тип полиране на мрамор се използват специални почистващи препарати, които с помощта на машина и подходяща температура се нанасят по определен начин върху мраморната повърхност. Първо се почистват всички налични замърсявания, а след това за финал се поставя препарат, който да изиграе ролята на защитен филм. Той може да направи мраморната настилка по-издръжлива и устойчива на замърсявания, а също така и да придаде блясък.

- Шлайфащо полиране на мрамор


При този тип полиране на мрамор се осъществява по-скоро на принципа на шлайфане. Използват се специална апаратура и препарати, които са предназначени за това да изгладят до съвършенство мраморната повърхност, така че тя отново да заблести като бижу.

Шлайфане на мрамор у дома - можем ли да го направим сами?


Независимо дали става дума за полиране на мрамор с цел почистване или полиране с цел шлайфане, вие можете да полирате своя мраморен под съвсем сами. За целта е нужно да имате някои специални джаджи, които се продават на не много високи цени на пазара.

Тук основно става дума за почистващи препарати, полиращи пасти и за защитни препарати, които се целят да постигнат завършеност и финален блясък, но не само. Важно е да имате под ръка и всички необходими накрайници, четчици и други подобни, които да ви свършат необходимата работа.

Преди да се заемете с полиране на мрамор у дома…


Преди да се заемете с полиране на вашия мраморен под, ние ще ви посъветваме да опитате с една мраморна плоча на терасата или в двора. Там можете да опитате как точно се работи с полиращите джаджи и препарати, особено при шлайфане. По този начин ще знаете точно как да процедирате и ще знаете предварително дали изобщо ще можете да се справите сами.

Кога да опитаме сами и кога да се обърнем към фирма?


Най-разумно е да прецените според случая. Така например ако на пода ви има едно миниатюрно петънце, тогава можете да се справите сами и без особен проблем. Ако обаче става дума за полирането на целия под, то тогава е безумие да разчитате единствено на собствените си умения.

Имайте предвид и това, че полирането на целия под може и да започва с едно малко ъгълче, но това е много тежка работа, която изисква изключително много усилия и старание, така че може да ви бъде много сложно да се справите сами.

Защо е по-добре да повикаме фирма, която да шлайфа мраморния под?


Въпреки всичко, всеки ще ви посъветва да се обърнете към професионалисти, които да са добре запознати с това и които ще могат да свършат работата си бързо и без грешки. Имайте предвид, че тъй като най-вероятно нямате никакъв опит в шлайфане на мрамор, вие подлагате настилката на риск и вместо по-добре, след полирането тя може да добие гротескно изглеждащ образ.

Не забравяйте, че една мраморна подова настилка е нещо много скъпо и луксозно и е безумие да я повредите само заради това, че не желаете да похарчите малка сума пари за професионално полиране на мрамор. Тук обърнете внимание на думата “малко”, защото действително цените за полиране на мрамор напоследък са станали изключително ниски под натиска на все по-жестоката конкуренция.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate