Водещи

сряда, 8 юни 2022 г.

Здрава и естетично издържана ограда

Днес оградата не само служи за маркиране на границата на парцела, но и изпълнява важни функции за безопасност и естетика. Във внимателно оградения двор е по-малко вероятно да влизат неупълномощени лица, а дори минувачите се възхищават на добре изградена „пространствена граница” с ограда. За щастие, сега имаме море от възможности за избор на оградни пана, така че лесно можем да намерим решението, което най-добре отговаря на нашите вкусове и дом.

Стабилна основа, сигурно закрепване

При проектирането на нова ограда трябва да изберем не само основния материал за самата ограда, но и начина на закрепване. Въпреки че няколко колони, набити в земята, са достатъчни за обикновена телена ограда, ако искате по-трайно и не случайно по-масивно решение с красива ограда с метални ламели, може би е добре да изградите бетонен цокъл за основа на оградата.

Когато проектирате основата, която ще държи металните оградни пана, помислете колко висок цокъл искате и колко далеч една от друга трябва да са колоните. Разбира се, зависи и от какъв материал ще бъде направена самата ограда. Сглобяемите оградни панели се изработват в даден размер, докато при дървените или металните оградни пана с хоризонтални панели с ефект на дърво, например, можем свободно да променяме разстоянието между стълбовете.

Трябва да се вземат предвид и фактори като деца или домашни любимци. Ще бъде сериозен проблем, ако кучето може да се провре между ламелите на оградата или главата на малко дете се заклещи в пролуките. И след като образът на бъдещата ограда е грубо очертан в главите ни, можем да се обърнем и към детайли като въпроса за покритието на оградата.

Каква е ролята на покритието при металните оградни пана?

Всички сме виждали ограда, изградена от тухла или естествен камък. На повечето места тези суровини могат да се намерят само в цокъла, но и по-рядко се използват за направата на напълно масивни огради. Помислете само: колко време и пари може да отнеме, за да оградите цял двор с ограда, изградена от тухли или камъни?

Верният отговор вероятно би бил „много“, но за щастие съвременното строителство е много напреднало и времето вече не е фактор. Основата на оградата е бетонна, което прави работата много по-бърза и по-изгодна, а между бетонните стълбове можем да наредим готови оградни пана с различно оцветяване и ширина на ламелите, така че всяка ограда ще изглежда уникална. Това прави оградата много по-естетична, тъй като не виждаме скучна сива бетонна стена, а по-съобразен с останалата част от двора и къщата допълващ елемент.

Кой има най-красивата ограда в града/селото?

Все повече и в България ставаме свидетели на надпреварата между съседите, кой да покаже по-красива градина и по-ефектна ограда. Някои приветстват заинтригуваните погледи на жителите на квартала и минувачите по улицата и позволяват почти пълна видимост към двора си. Други обаче приемат концепцията за частното пространство много сериозно и не влизат в това състезание, а отделят двора си от любопитни очи с висока, солидна и плътна ограда. 

Металните оградни панели са идеалното решение и за двата лагера. Стоманените и алуминиевите оградни елементи могат да бъдат поставени на по-голямо разстояние един от друг за повече видимост, или дори и напълно прилепнали за блокиране на любопитни погледи.

Широката гама от цветове включва както едноцветни, така и имитиращи дърво ламели, така че има много възможности да постигнете хармония с визията на къщата и евентуално входната врата.

Елегантната и създадена с вкус ограда създава положително първо впечатление на нашите посетители, още преди изобщо да влязат през портата.

Източник: https://ogradnipana.bg/

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate