Водещи

сряда, 30 март 2022 г.

Соларни лампи със сензор за движение – предимства и класификации

Изкуственото осветление играе важна роля в живота ни, затова днес съществуват огромен брой видове осветителни тела. Те се различават по форма, степен на светене, начин на захранване и монтаж. За да изпълнят основното си предназначение, лампите трябва да бъдат включени към източник на електрическа енергия. Това води до голям разход на ток, ако осветителят не бъде изключен навреме.

Добра алтернатива са соларните лампи със сензор за движение. Те все по-активно се използват в дворното осветяване и могат да се видят по фасадите на частни къщи и обществени сгради. За осветяване на малки дворни пространства се използват един тип осветители, докато градската инфраструктура използва специализирани осветителни тела.

И двата типа лампи могат да се управляват от датчици. Уличното осветление също се управлява от сензори, само че такива за светлина. Осветлението се включва и изключва в зависимост от нивата на естествената слънчева светлина. Тук ще поговорим за битовият тип осветление със сензор, който е все по-достъпен като цена. Ще намерите богата гама от този вид осветление в каталога на онлайн магазин Tip.bg.

Какво представляват сензорите за движение и каква е тяхната роля?

Сензорите за движение имат две основни задачи – да създават комфорт и да ни помагат да пестим енергия. Макар повечето лед осветителни тела да се захранват от слънцето, а не от източник на електричество, през зимните месеци е добре да използваме разумно генерираната в батерията енергия.

Сензорът също така създава максимален комфорт. Той осветява тъмните пространства, когато регистрира човешко присъствие. По този начин прави двора и отделни зони като стълбища много по-безопасни. Сензорите са вградени в тялото на самите уреди, където са защитени от удар, влага и прах. Обикновено работният им живот е по-дълъг от този на самата лампа.

Особености на различните видове сензори

Поради наличието на контролер за движение, който реагира на движението на обект, лампата ще свети точно толкова дълго, колкото продължава присъствието на човека в зоната за управление на устройството. Това ви позволява да намалите консумацията на електроенергия с до 40% (в сравнение със стандартната консумация).

На собствениците на такива устройства не се налага да използват обичайните ключове за включване на светлината, което значително опростява процеса по управление на осветлението. Друго предимство на автоматичните лампи е широкият им обхват на приложение: улици, обществени места, промишлени и жилищни помещения, офиси, входове. Съвременните производители предлагат голямо разнообразие от модели с различен дизайн.

Предимствата на осветителните тела в зависимост от вида на монтирания сензор са следните:

· Инфрачервени модели - не излъчват вредни лъчения. Можете да прецизирате обхвата на детекция на движение;

· Ултразвукови устройства - те са с ниска цена и имат високо ниво на устойчивост на външни влияния. Неблагоприятните условия на околната среда (валеж, температурни промени) не могат да повлияят на работата на такъв модел;

· Лампите с микровълнови сензори са най-точни и са в състояние да засичат и най-малкото движение на обекти. Производителността им не зависи от условията на околната среда, както при ултразвуковите модели. Друго важно предимство на микровълновите датчици е възможността за създаване на няколко независими зони за наблюдение.

Общият принцип на работа на осветителите с контролери за движение е автоматичното включване / изключване въз основа на сигнала от сензора. Трябва да се отбележи, че в този вид устройства могат да се използват различни видове сензори, което определя метода за откриване на движението на обекти и влияе върху принципа на работа на системата като цяло.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate