Водещи

понеделник, 28 февруари 2022 г.

Ръководство за енергийно ефективна бяла техника

Какво представляват енергийно ефективните бели стоки?

Енергийно ефективната бяла техника са домакински уреди, които използват по-малко електроенергия и намаляват разходите за домакински стоки. Ако модернизирате пералните, съдомиялните и сушилните си машини с по-енергийно ефективни модели, това може да ви помогне да намалите разходите си и същевременно да помогнете на околната среда.

Сметките за енергия могат да отнемат значителна част от домашния бюджет и вие осъзнавате, че стари перални машини, хладилници и фризери с нисък енергиен клас могат да ви струват скъпо.

Модернизацията не означава веднага да се откажете от напълно изправната бяла техника, а да я замените с по-добри модели, когато изтече времето им. И макар че високоефективните уреди може да струват малко повече, допълнителните икономии означават, че скоро ще си възвърнете първоначалните разходи. Освен това ще имате чувство, че правите нещо за околната среда.

Как работи оценката на енергийната ефективност?

Всички електроуреди - като съдомиялни машини, хладилници и перални машини - трябва да имат общоевропейски енергиен етикет, който показва колко ефективни (или неефективни) са те.

Понастоящем уредите се класифицират по скалата от G (най-ниско ефективните) до A (най-ефективните). За някои продукти клас А е разделен на още три категории: А+, А++ и А+++.

Тъй като все повече продукти достигат горната част на скалата, категориите стават все по-малко очевидни, така че производителите на уреди в момента преминават отново към скалата A-G. Поне засега обаче има някои категории продукти, в които най-добрите модели могат да получат оценка А+++. Това включва по-нови модели хладилници, фризери и перални машини.

Оценката, която получава даден уред, се основава на количеството енергия, което той използва за един час. Колкото по-ниска е консумацията на kWh (киловатчаса), толкова по-ефективен е уредът - и толкова по-добра е оценката му.

Как мога да разбера категорията на даден уред?

Когато пазарувате нова бяла техника, е необходимо да погледнете класацията за енергийна ефективност, така че следете за цветния стикер върху уреда, който показва неговия клас от A+++ до G. Най-ефективните уреди са оцветени в зелено, а най-слабо ефективните - в червено.

Освен това организацията Energy Saving Trust разполага с обширен регистър на енергийно ефективните продукти. Уредите, които фигурират в тази база данни, носят "печат за одобрение" на EST. EST е безпристрастна служба, която дава съвети как да се намалят въглеродните емисии и потреблението на вода.

Източник: Владивес

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate