Водещи

петък, 8 април 2016 г.

Как да изберем подходящо дърво за двора?

дърво в къщата
Изборът на подходящо дърво за двора на къщата е труден. От една страна трябва да се спрем на нещо, което да се връзва с цялостната обстановка и да допълва концепцията, която имаме за двора. От друга страна, растението трябва да се съобрази с климатичните особености на района, в който живеем.

За разлика от хората и животните, растенията имат по-ниска способност да се приспособяват и не могат да се адаптират в движение към среда, която не отговаря на техните изисквания за температура, влага и светлина. По тази причина е добре да се спрем на някой вид, който няма да се налага да се адаптира към непривична за него среда на живот.

Избягвайте палмите…

Ако търсите растение, което да гледате на открито, а не у дома или в оранжерия, от shopplants.bg препоръчват да се спрете на вид, който може да вирее добре при нашите климатични условия. Това не означава, че не можете да избирате и видове, които са от далечни страни - тъкмо обратното.

По-добре е да засадите и да отгледате дърво, което вирее традиционно в Япония, която е на другия край на света, но има същия климат като България, отколкото да се спрете на вид, който вирее в южните части на Гърция, които са само на няколко стотин километра от границите на нашата страна.

Сред растенията, които Шоп Плантс препоръчва да избягваме в двора са палмите, защото повечето видове не могат да оцелеят на климатичните условия на нашата страна. Дори и ако растението идва от южната ни съседка, тук зимите са студени и ако не на първата, то на втората или третата година почти всяко палмово дърво би измръзнало.

Така например финиковите палми, които често се срещат в Кипър, Испания, Гърция, Италия, Южна Франция, Гърция и дори Хърватия няма да понесат добре сериозните застудявания и минусови температури на нашата страна. Ако живеете в района на Сандански може и някои видове палми да издържат на климатичните условия, но гаранция за това няма и рискувате да похарчите средства за дърво, което няма да оцелее.

Бъдете предпазливи и с цитрусите…


Цитрусовите дървета също е добре да се избягват, защото макар и да не са чак толкова претенциозни, те все пак не са характерни за условията на нашата страна. Ако мислите да си засадите в двора цитруси, знайте че положението не е много по-различно от това, което имаме при палмите. Лимони, мандарини и портокали могат да издържат на краткотрайни застудявания, но не и на виелици с много ниски температури под нулата, особено ако лошото време се задържи за по-дълги периоди от време.

Сред цитрусите малко по-издръжливи са наровете. Макар и подобни на останалите цитрусови дървета, наровете могат да издържат на малко по-студено време. Някои хора успешно отглеждат такива дръвчета в дворовете си във Варна, Бургас или района на Сандански, но понякога се случва дръвчетата им да измръзнат, дори и след години на грижи и успешно развитие.

На какво да заложим за да нямаме неприятни изненади?


За да отгледате здрави и красиви дървета, много е важно да изберете видове, които да са типични за нашите климатични условия. В България успешно виреят всякакви видове овощни дървета от Япония и от много части на Китай. Успешно можете също така да си изградите една прекрасна градина с бонзаи, които идват от Страната на изгряващото слънце, защото те също са съобразени с този тип климатични условия, дори и ако изглеждат много екзотично.

Можете да отглеждате доста лесно липи, кестени, копривки (известни още като барабонки), акация и други подобни. За кестените е добре да внимавате и да ги пръскате с препарати против вредители, защото в много райони на страната, а и в Европа като цяло кестените страдат от един вид паразити, които причиняват изсъхване и ранно окапване на листата на растението още през август или дори в края на юли.

Ако къщата ви е на място с повече влага можете да отгледате върба или топола, като сред тополите особено красиви са белите тополи. Те израстват повече на ширина и по-малко на височина, имат широка и сенчеста корона, растат доста бързо и няма да се налага да чакате твърде дълго за да се насладите на едно наистина прекрасно и устойчиво растение.

Иглолистните видове също са типични за нашата страна, но е добре да избирате внимателно. Консултирайте се със специалисти от магазина, който посещавате, защото някои видове иглолистни растения не виреят добре на високите летни температури в ниските части на страната, а вместо това предпочитат студените планински райони.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate