Водещи

петък, 25 март 2016 г.

От какви компоненти се състоят съвременните поливни системи?

поливна система

Кои са предимствата на една поливна система?


От поливни системи се нуждаят всички открити тревни и растителни терени, заемащи по-голяма площ. Това са предимно спортни съоръжения, като стадиони, голф игрища, спортни площадки, но също и открити паркове, общински терени и всякакви представителни площи. В земеделието, нуждата от ефективна поливна система е безспорна, като тя може да бъде система за капково напояване или така наречената мъглуваща система.

Все повече частни собственици се обръщат към фирми за проектиране и изграждане на поливни системи за внедряване на напоителна система в малки частни дворове. Автоматичното напояване на тревните площи и цветни градини в къщните дворове не е просто каприз – то е начин да се пестят средства, време и усилия.

Основното предимство на една поливна система е икономията на вода. Когато за поливането на растенията използваме вода от водопроводната мрежа, това може да оскъпи значително поддръжката на тревните площи в нашия двор. Факт е, че при поливане по конвенционални и остарели методи изразходваме почти двойно количество вода, а водата съвсем не е евтин ресурс в нашата страна.

Какво включва една ефективна напоителна система?


Ако обмисляте да изградите собствена напоителна система, с която да осигурите напояването на тревните и градински площи в своя имот, то вероятно искате да се запознаете какви компоненти включва тя, за да знаете какво можете да очаквате от нея. Тук ще се спрем както на задължителните, така и на допълнителните съставни части на поливните системи, които можете да използвате за поддръжка на своето озеленяване.

Дюзи и разпръсквачи

Това са видимите части на една иригационна система, защото те са тези, които разпръскват водата върху растителните площи. Те могат да бъдат:

· Роторни разпръсквачи

· Подземни потъващи разпръсквачи

· Стандартни или въртящи се дюзи

Роторните разпръсквачи се използват за поливане на по-големи тревни площи. Те покриват периметър от 5 до 15 метра, в зависимост от вида на дюзите. Характерно за тях е подобрената работа – работят напълно безшумно и икономично, покривайки сложни като форми и площ терени. С тях можете да регулирате наклона на водната струя, като ги настроите в диапазон от 40 до 360˚.

Подземните потъващи разпръсквачи тип спрей са отлични за поливане на по-малки тревни площи – предимно декоративни храсти и цветни лехи. Представляват малки дефлекторни разпръсквачи, монтиращи се скрито в земната повърхност, които изскачат под въздействието на водната струя и се прибират обратно след приключване на поливането.

Дюзите – стандартни и въртящи се са част от разпръсквачите тип спрей, като предимството е в полза на ротаторните модели, тъй като с тях се покрива по-широк периметър тревна площ и се разпределя равномерно водата по дължина на радиуса, което е не само много по-икономично, но и предпазва почвата от преполиване и ерозия.

Електромагнитни клапани

Електромагнитните клапани биват задействани от импулс, подаден от програматора, при който се отварят, за да захранят с вода съответния кръг от разпръсквачи. Моделите клапани се избират в зависимост от водния дебит, налягането и материалите, от които са изработени.

Програматори

Програматорите представляват малки компютърни системи, с помощта на които можете да програмирате управлението на цялата система, като изберете времето и продължителността на всяка напоителна сесия. Програматорите са пригодени за външен монтаж и са напълно устойчиви на всякакви атмосферни условия. Биват захранвани към мрежата или с батерии.

Сензори

Сензори за дъжд, вятър и температура се използват при нужда и по желание. Те оптимизират идеално работата на поливната система, като спират поливането при дъжд, вятър и ниски температури, предотвратявайки измръзването на растенията и неефективното поливане.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate