Водещи

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Ремонт на покриви в София

Ремонт на покриви в София
София е най-големият град на територията България и несъмнено води всички останали български градове по брой извършени ремонти на покривите на жилищните сгради.

Това до известна степен се дължи на значително по-високите доходи на населението, което живее в столицата, но също така е и повлияно от разликите в самия начин на мислене на населението в големия град, който няма как да се отрече е по-иновативен и прогресивен в резултат от по-големите мащаби и динамика на града.

Не е за подминаване и факта, че в София има най-много фирми, които са специализирани и се занимават с ремонти на покриви, което прави цените в столицата най-конкурентни, като разбира се, причината в съревнованието между различните участници на пазара в този сектор.

Въпреки своята преднина пред стотиците други населени места в страната, в София също има десетки и дори стотици хиляди жилища, чиито покриви не са ремонтирани както трябва или както е в повечето случаи - дори не са ремонтирани изобщо. В резултат, макар и най-напреднала в България, София все още е на едно от последните места в Европа по поддръжка на покривите на жилищните сгради.

А алтернатива има и тя далеч не е толкова скъпа, колкото повечето хора си мислят. Всъщност, както всеки експерт в тази сфера може да потвърди, обикновено ремонтът с профилактична цел може да ви спести огромни и многократно превишаващи разходи в бъдеще.

Ремонт на керемидени покриви на къщи и малки кооперации в София...


ремонт на покрив на къща
Десетки хиляди софиянци живеят в еднофамилни и двуфамилни къщи или в жилищни кооперации с класически керемидени покриви. Грижата за този тип покриви по своята същност е доста по-различна от тази, което трябва да полагат за жилищните си сгради обитателите на така популярните от миналото панелни блокове.

Къщите, разбира се, са доста по-добре изолирани от външните атмосферни условия във всяко отношение. Те предпазват по-добре от резките температурни амплитуди, запазват приятната температура вътре за по-дълго, позволяват по-бързо оттичане на дъждовните води и на тези от топящите се снегове.

Понякога обаче, собствениците сякаш напълно забравят да обърнат необходимото внимание на своята собственост и се сещат чак когато покривът протече, а това означава, че вече е много късно за рутинна ремонтна дейност.

Появата на течове в сградите с керемидени покриви често е резултат от разместени или счупени керемиди. Ето защо професионалисти от сферата на ремонта на покривни конструкции в София напомнят, че човек не бива да занемарява покрива на къщата си, а вместо това трябва да търси своевременно помощта на квалифицирани фирми, които в столицата са в изобилие.

Според най-добрите експерти в областта, много е важно да правите профилактични проверки веднъж годишно, а най-подходящият за целта период е през лятото, защото така ще имате време да реагирате ако е нужно и да ремонтирате покрива преди началото на есенния сезон.

Разбира се, при спешна нужда от незабавен ремонт, той може да се извърши и през есенните или дори през зимните месеци, но такива сценарии обикновено са непрепоръчителни освен ако няма друга алтернатива.

За разлика от покривите на панелните блокове, при които не е лесно повреда в изолацията да остане незабелязана и може да бъде открита дори от невъоръженото око на човек, който не е специалист в областта, при керемидените покриви е доста трудно да прецените мигновено дали има някаква повреда и дали е нужно да се намеси специалист или не.

Освен това, при ремонта на покриви много специалисти от столицата споделят, че при заявки от клиенти са виждали какви ли не бъркотии, които са резултат от опитите на собствениците да се справят с проблема сами, опитвайки се да измазват или пък да наместват и подменят счупени керемиди.

Обикновено при саморъчно извършени ремонти за собствениците излиза по-скъпо когато в последствие се обадят на професионалист, защото работата на майсторите често пъти се усложнява значително от това, че трябва да поправят и това, което е направено преди тяхното пристигане, защото то най-често е с незадоволително качество.

За съжаление, типично по български, много хора считат, че могат да свършат всичко по своя покрив и сами, а на викането на професионална фирма гледат като глупава глезотия. Това обаче, изобщо не отговаря на истината.

Много често хората забравят, че подмяната и нареждането на керемиди, както и другите съпътстващи ремонти, се правят по определен начин, а не както на собственика му хрумне.

Добрата новина е, че в по-големите градове като София например все повече хора се доверяват на професионалистите и не се опитват сами да се справят с всяка възникнала неизправност по покрива.

За съжаление, при опитите на хората сами да се справят с проблемите и ремонта на покрива е по-висок и риска от инциденти. Причината е, че средно статистически хората не са така добре подготвени като майсторите, които са специалисти в тази сфера. В резултат, обикновения човек няма представа как да постигне тяхната безопасност по време на работа и може по невнимание да се нарани.

Ремонт на покривите от битумни керемиди в София…


ремонт с битумни керемиди
Битумните керемиди се поставят при много специфични условия, като подготовката за тяхното монтиране е доста сложна. Веднъж поставени обаче, те изискват много малко поддръжка, а най-често не се налага да се прави по тях кой знае какво през следващите 20 години.

Въпреки това, професионалисти от столицата препоръчват да инспектирате покрива веднъж на две години, защото така при евентуален проблем ще може да се действа бързо и ефикасно.

Битумните керемиди също могат да се подменят и то много успешно, за разлика от погрешно разпространеното сред хората мнение, че това като цяло не може да се прави.

При наличие на повреда при битумните керемиди, майсторът внимателно ще отстрани гвоздеите, които придържат повредената и няколко от страничните керемиди, след което ще постави нова, ще изолира мястото за да бъде то неуязвимо от вода при дъжд и сняг и ще постави новата керемида на мястото и.

Напоследък, тенденцията в София ясно показва, че хората изразяват предпочитание към битумните керемиди, което е лесно обяснимо предвид техните многобройни качества, включително и много високото ниво на хидроизолация.

                  

Ремонт на покриви на панелни сгради в София...


Както много други големи (а и не чак толкова големи) градове от бившия соцлагер, София си носи своето наследство под формата на сравнително стари и доста занемарени от своите обитатели панелни жилищни блокове.

Тези едновременно неестетични и слабо функционални сгради в наши дни наистина отчаяно се нуждаят от поддръжка, която в най-лесния вариант включва саниране, измазване и ремонт на покривната част, а в други случаи се изискват и много по-сериозни ремонтни дейности.

За съжаление, изглежда, че много хора все още отказват да приемат, че тези сгради трябва да се поддържат с общи усилия и много старание, защото постоянните течове, за отстраняването на които не се взимат мерки, още повече съкращават живота на тези сгради.

Това може да се отнася за почти всеки софийски квартал, защото те всички изглеждат смущаващо еднакви, независимо дали става дума за Люлин, Надежда, Гео Милев или някой друг квартал.

Макар че добрият външен вид не е силната страна на панелното строителство, все пак ако кажем, че по въпроса не може да се направи нищо, просто ще излъжем, защото действително пред собствениците има много опции, които да помогнат да направим София един наистина хубав и добре изглеждащ европейски град.

Вече много градове в Източна Европа са преминали през подобни ремонтни дейности, като резултатът е много повече от задоволителен.

При саниране и извършване на фасадна хидроизолация, сградите действително ще станат неузнаваеми, като това ще се случи основно в две отношения. Първо, те ще бъдат едно много по-сухо и топло място за живеене, което значително ще намали разходите за електро енергия и второ, външната фасада ще придобие много по-естетичен външен вид, което ще доближи София с още една стъпка към градовете в Западна Европа.

Специално внимание трябва да се отдели на покривите на старите панелни блокове, защото именно от так тръгват всички проблеми. За съжаление, много собственици не реагират на време, особено сред живеещите на ниските етажи, оправдавайки се, че това не е техен проблем. Разбира се, съвсем скоро проблемът става и техен, защото получилият се теч винаги достига до нови граници, задминавайки предишните.

Обикновено водата протича през повреди в покривната изолация, поемайки все по-надолу по етажите. Често оплакване от страна на живущи в стари панелни сгради е, че течовете достигат дори до ниските етажи на сградата ако мерки не бъдат взети навреме. Както обаче споменахме преди миг, хората реагират едва тогава, когато проблемът ги засегне лично.

През това време, влагата достига до всяка точка от сградата, появяват се мухъл и плесен. Не малко собственици дори се опасяват, че течащата вода би могла да засегне и да причини корозивни процеси в металните конструкции на панелите, особено на местата, на които проблемът не се е решил своевременно.

Обикновено фирмите за ремонт на покриви препоръчват ремонтът да се извършва през сухите и топли месеци от годината, защото това ще помогне за по-качественото и правилно извършване на ремонтната дейност. При всички положения, при самия ремонт времето трябва да е напълно сухо.

За да се направи качествена нова покривна изолация, първото важно нещо е да се премахне старата, което ще подготви терена за поставяне на новата изолация. Специалистите поставят акцент на това, че дори и най-малките частици от старата изолация трябва да се отстранят много старателно за да може новата да прилепне плътно.

След извършване на ремонта на покрива, вие най-вероятно ще получите няколко години гаранция, през които фирмата ще може да отстрани евентуални проблеми и дефекти, макар че такива възникват рядко.

Едно нещо е важно да се знае и това е, че веднъж ремонтираният покрив няма да бъде вечно защитен. Както и първоначалната изолация, която първо е била много ефективна, но после постепенно е започнала да поддава под силата на дъждовете и водата от топящите се снегове, новата също има живот. Ако бъде направена качествено, той може да бъде и 20 или повече години.

Разбира се, не е нужно да се споменава, че за да се извърши ремонта бързо и качествено, винаги се препоръчва да използвате услугите на местна фирма, като в случая е добре да заложите на професионалисти от София. Причината е, че много фирми не поемат поръчки от други градове, а ако това се случи, вероятно услугата ще се оскъпи.

Ремонт на покривите на обществени сгради в София…


Обикновено ремонтните дейности по покривите на административните и обществени сгради не се отличават особено от тези, които се извършват върху панелните жилищни блокове.

Разликата обаче, много често се изразява с това, че институциите реагират по-бързо от собствениците на панелни жилища, което е рядък феномен.


Обикновено при обществените сгради (това могат да са поликлиники, училища, детски градини, ясли и други) в по голямата си част имат плоски покриви, които не се отличават много от тези на панелните блокове. Подобно на ремонта при панелните блокове, тук също има два много важни момента.

Първият е да се премахне старата изолация от покрива и да се разчисти добре, след което да се постави новата покривна изолация, а вторият важен момент е да се осигури своевременното отводняване на покрива, защото ако там започне да се задържа дъждовна вода, в резултат например от неправилна работа на улуците, тогава рисковете за поява на нови проблеми, за съжаление, са доста големи.

Подобно на жилищните блокове от панелен тип, покривите на административните и обществени сгради също получават гаранция за качеството на извършената ремонтна дейност, а обикновено през следващите две десетилетия сградата би трябвало да е добре защитена от дъждове и сняг.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate