Водещи

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Рисковете от некачествената мълниезащита

Специалисти в сферата на защитата от мълнии и изграждането на професионални мълниезащитни съоръжения многократно предупреждават, че ако е неправилно изградена, една мълниезащитна система не само няма да предпази вас и вашия дом, но тъкмо обратното - тя може дори да бъде опасна и да предизвика злополуки.

Поради неправилна и некомпетентна изработка на съоръжения за защита от мълнии в миналото са ставали не малко инциденти по време на гръмотевични бури. Не е изключено в такива случаи да се стигне дори и до пожар.

Ето защо всички професионалистите в сферата на мълниезащитата съветват никога да не експериментирате с нещо толкова сериозно и винаги да залагате само на 100% утвърдени професионалисти и оторизирани фирми, които имат достатъчно опит в тази област и знаят как да обезопасят вашата собственост. Редица експерти припомнят, че когато става дума за сигурността на вашата недвижима собственост и физическо здраве, трябва да бъдете предпазливи на кого възлагате тази важна задача.

Причината поради която ви казваме всичко това е, че в изграждането на добрата защита от мълнии има много правила, които добрите професионалисти познават и разбира се стриктно спазват, докато за обикновения гражданин мълниезащитата се изразява в поставянето на метален прът на покрива. Ток трябва да кажем, че дори има хора, които не заземяват металната конструкция, а я поставят просто така на покрива си, което е ужасяваща грешка. Подобно неграмотно действие може да бъде истинска катастрофа по време на гръмотевична буря.

Говорейки за добра и надеждна система за мълниезащита, трябва да кажем, че тя не само трябва да бъде изградена правилно, но трябва и да се постави на правилното място върху покрива на сградата. Има определени стандарти, които са научно обосновано и с точност определят какво трябва да бъде разстоянието от ръба на покрива на сградата, а също така и през какво разстояние трябва да се поставят мълниезащитните съоражения върху покрива на дома ви.

Това, което някои хора изграждат на базата на собствените си знания на къщата на село или на вилата извън града, както вече споменахме по-рано, не може да се нарече точно мълниезащитно съоръжение, защото не отговаря на стандартите за безопасност. Както също вече коментирахме, подобни експерименти могат да завършат неприятно при някоя гръмотевична буря.

Макар че защитата на един дом от мълнии си е цяла наука, най-общите правила не са тайна. Сред тях най-популярното е това, че мълниезащитната система трябва да бъде изградена така, че да отвежда мълниите дълбоко под земята. Освен това, изключително важно е да бъде изградена в най-високите части на къщата, защото по този начин именно мълниезащитната система, а не някоя случайна част от сградата, ще привлече мълнията, което в крайна сметка е основната цел на съоръжението.

Експертите съветват да сте особено внимателни ако вашата къща, вила или каквато и да е друга сграда е най-високата в района. Това означава, че тя е подложена на по-висок риск от това да бъде ударена от гръм по време на гръмотевична буря, а заедно с това произтичат и всички съпътстващи рискове. В подобен случай просто човек е длъжен пред самия себе си да вземе всички нужни мерки с цел да предпази себе си, семейството си и своята собственост.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate