Водещи

сряда, 4 ноември 2015 г.

Чилъри - какво представляват

чилър

Какво представляват чилърите?

Казано на прост език, чилърът е вид климатична инсталация. Ако обаче трябва да сме по-точни и да обясним терминологично какво е чилър, трябва да кажем, че той е термопомпен агрегат.

Предназначен е за охлаждане на сгради, като се използва както за жилищни кооперации и къщи, така и за нуждите на бизнеса в различни офис и административни сгради, макар че за домашно ползване не се ползва с голяма популярност, за разлика от приложението му в бизнеса, което е доста широко. Уредът е предназначен за охлаждане както на по-малки и средни сгради, така и на малко по-големи, като всичко зависи от неговите мощност и капацитет. Има няколко вида чилъри, включително с въздушно и водно охлаждане.

Кое отличава чилърите от климатиците например?


Подобно на обикновените климатици, които висят под всеки прозорец, чилърите са също климатична инсталация, но имат някои характерни особености. Например, една от най-характерните им черти е, че обикновено работят с вода, тоест представляват водоохлаждащ агрегат. Това е една от най-големите им разлики от обикновения прозоръчен климатик. 

чилърни системи

Има обаче и още нещо, което е много важно да се знае преди покупка и това е, че чилърът, за разлика от много съвременни климатични инсталации, е предназначен единствено и само за охлаждане. независимо колко е модерен или мощен конкретният модел, той като цяло не се използва за отопление. Има обаче и някои алтернативни възможности, които позволяват, чрез преминаване на термопомпен режим, да поддържате една доста приятна и атрактивна температура в сградата.

Приложение при хладилни помещения и цехове за винопроизводство…
Докато в по-малките семейни хотели и ресторанти нуждите на бизнеса могат да бъдат задоволени от обикновена хладилна техника, която просто има малко по-големи размери, то при големите хотели и ресторанти положението е малко по-различно. Всеки по-голям хотелски обект, в който отсядат стотици гости и се очаква всички от тях или поне по-голямата част да се хранят там, притежават хладилно помещение, в което се поддържа много ниска температура. 

Това позволява да се съхраняват голямо количество хранителни продукти (месни, млечни, растителни, зърнени) в отлично състояние и за възможно най-дълго време. Ако например сте се питали как може да се направи това, чилърът може да отговори на вашите въпроси. Това икономично, но високоефективно съоръжение може да поддържа наистина много ниски температури за постоянно ако е необходимо. Освен това, позволява да се настрои температурата деликатно до определена температура, което е изключително ценно качество във винопроизводителните цехове. 

Обикновено на тези места е много важно температурата да може да се манипулира за да се ускорят различните процеси при производството. Така алкохолната напитка ще се приготви много по-бързо и за отрицателно време ще достигне до потребителите. Подобно е положението и с различните места за приготвяне на хранителни продукти, сладкарски цехове и други подобни, където се работи особено с рибни, млечни или месни продукти и ниската температура е много важна.

Идеалното решение за големи сгради...
Чилърът много често се оказва идеалното решение за големи бизнес сгради, защото един мощен уред е в състояние да охлади много големи сгради, като охлажда течност, например вода и я подава към самата сграда по тръбна система, докато чрез климатична система не се подаде охладения въздух към съответното помещение.

Възможност за експериментиране, гъвкавост и креативност…
Обикновено чилърите са най-подходящото решение за някои по-сложно устроени сгради. Причината е, че те са доста разнообразни в своите възможности за разположение и монтиране. Чилърната система не заема много място, макар че това е относително и при някои по-големи сгради все пак е необходимо да има достатъчно свободна площ, на която да се разположи системата.

Външният вид на уреда…
Една от особеностите на чилърните системи за охлаждане е, че те обикновено не притежават естетически търговски вид, какъвто имат например много климатици. Причината е, че чилърните системи най-често се разполагат на места, където няма достъп на клиенти, работници или минувачи. Една такава система може да е монтирана в изолирано покривно помещение или дори на самия таван на сградата.

А как всъщност работи чилъра?

Чилърът извършва своята работа, както споменахме по-рано, с помощта на течност, например вода (но не задължително). Охладителният процес се извършва като се отнеме топлината от водата (или другата течност) и се изстуди до достатъчно ниска температура, което да позволи тя да бъде използвана като охладител по-нататък в системата.

Икономичност…
Чилърите имат предимството да бъдат изключително икономични и като потребление на електроенергия, и като ползване на вода. Тяхната прецизна и безшумна работа без големи допълнителни разходи ги прави атрактивни за монтиране на различни здравни заведения, където е нужно да се задоволят нуждите на по-голяма сграда, но се внимава с разходите.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate