Водещи

понеделник, 29 май 2023 г.

Прахово боядисване на метални врати и огради – защо да изберете прахово боядисан продукт?

Прахово боядисване на метални врати и огради

Разглеждайки офертите на фирмите, занимаващи се с производство на метални огради и врати, ще забележите, че реномираните компании изтъкват едно важно предимство на своите продукти – прахово нанесеното покритие. Защо това е плюс на металните конструкции и какво представлява праховото боядисване, ще разгледаме в следващите редове.

Кои са предимствата на този метод на металообработка?

Праховото боядисване на метални изделия започва да се прилага през 60-те години на миналия век. Предпоставките за въвеждане в практиката на тази иновация са много – от икономически ползи, до грижа за опазване на екосистемата и естетиката на самия продукт. Всичко започва с технологиите за анодиране и електростатично покритие.

Тези нововъведения се оказват доста практични, защото, поради повишената стабилност на метала при контакт с външната среда, експлоатационният живот на продуктите се увеличава многократно. Праховото боядисване на метални изделия е част от екологично чистите технологии за обработка, тъй като е практически безотпадно, а крайният продукт повишава своето качество. И това може да се каже не само за декоративните покрития, но и за декоративния полимер.

Технология на прахово боядисване

При праховото боядисване се следва утвърдена технология и методики, които са се доказали като ефективни и успешни във времето. Прахът се нанася върху повърхността, която ще се третира по определен метод.Първият тънък слой прах се подлага на термична обработка (топи се при температура най-малко 160°).След това продуктът се покрива с равномерен непрекъснат слой багрило.

Като се има предвид, че този метод включва топлинна обработка при висока температура, той е приложим само за метални или стъклени продукти. През последното десетилетие праховото боядисване на метални продукти разшири своя обхват, обхващайки различни отрасли, в които се използват бои и лакове за обработка на детайли.

Една от сферите, в които се прилагат тези методи на металообработка, е производството на външни ограждения и портали. Утвърдени компании като IronFence обработват по този начин своята продукция, което им дава възможност да гарантират на всеки клиент високото качество, дълъг експлоатационен живот и привлекателна визия на закупения от него продукт.

От какво е съставена праховата боя?

Тази диспергирана смес включва много компоненти под формата на набор от фини частици и въздух. Освен това към багрилото задължително се добавят допълнителни примеси и цветен пигмент.

Струва си да обърнем внимание на това от какво се формира цената на прахово боядисване, тъй като ценовият диапазон е доста широк. Накратко, крайната цена отчита характеристиките на повърхността на продукта, метода на оцветяване и участието на специалист.

Праховото боядисване на метални изделия се извършва със суха смес, състояща се от голямо разнообразие от добавки, включително смоли, втвърдители и пигменти. Всички компоненти изглеждат като малки зърна (10 - 100 микрометра). Отличителна черта на багрилото е липсата на разтворител, както в самия състав, така и в процеса на работа.

Обхватът на приложение и предназначението на техниката са ограничени: метални изделия, които изискват антикорозионна защита или за повишаване на електрическата изолация. Праховото боядисване на метални изделия може да реши три основни проблема: икономически, екологични и практически - безопасността при използването на третираните детайли се увеличава.

И това е в допълнение към факта, че използването на този метод прави физичните и химичните свойства на покритието по-високи. Тези предимства са оценени в множество индустрии: автомобилостроене и приборостроене, селско стопанство, строителство и други.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate