Водещи

вторник, 16 юли 2019 г.

Обществено значими имоти


Обществено значими имоти

Повечето от нас, когато чуят израза ‘’недвижим имот’’ се сещат първо за нивата на дядо, за бащината къща някъде далеч в провинцията или за апартамента, който обитават в момента. Много рядко ни хрумва, че обществените сгради, които посещаваме по различен повод също са недвижими имоти и то имоти с огромно значение за нас.

Имоти с обществено значение са болниците, училищата, детските градини, различните учреждения с административна дейност и без тях животът ни би бил немислим. Тези обществени имоти са често държавна или общинска собственост, като за тяхната поддръжка и стопанисване плащаме всички ние – техните ползватели.

Друг вид обществено значими имоти са тези с културна, спортна и изобщо развлекателна дейност. Това са най-често: стадиони, спортни площадки, паркове, театри и читалища. Те също са предимно държавна или общинска собственост, като за тяхната издръжка се грижим пак ние, независимо дали като посетители, закупили билет или като данъкоплатци.

Търговските обекти са също обществено значими имоти и без тях животът също би бил невъзможен. За разлика от другите видове имоти с обществена значимост, обаче тези имоти са предимно частна или общинска собственост, за която търговецът, развиващ дейността си в нейните предели заплаща не малък наем.


Например има имоти Велико Търново с огромна полза за обществото, и това не са само сградите, които посещаваме по различен повод. Едва ли някой би могъл да си представи света без пътища, магистрали, водоеми, пречиствателни станции и електрификация. Всички тези имоти правят живота ни цивилизован и технически възможен и не случайно се наричат обществено значими, тъй като без тях нямаше да има общество, за което те да значат толкова много.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate