Водещи

понеделник, 30 януари 2017 г.

Блиндирана врата – кои фактори определят нейната надеждност?


Блиндирана врата

С монтирането на блиндирана врата на входа на своето жилище, офис или търговски имот, вие си гарантирате значителна защита срещу неправомерно проникване на крадци и други недоброжелатели. Това, което отличава блиндираните от останалите видове входни врати е степента им на взломоустойчивост – моделите от висок клас не могат да бъдат преодоляни с познатите до момента средства. Високата износоустойчивост на блиндираните изделия, както и доказаната им пожароиздръжливост често накланят везните в тяхна полза, когато се търси най-високо ниво на сигурност.

Какво представлява блиндираната входна врата?

Всяка блиндирана врата представлява конструкция от крило и каса, изработени от плътна стомана с високи показатели. При по-ниския клас врати се използват ламаринени профили и листи, които за разлика от закалената стомана имат много по-слаби показатели по отношение на външните фактори. Те са подходящи за затваряне на входове, намиращи се на закрито, най-често на апартаменти, но не и на места, където ще бъдат в пряк контакт с влага, температурни промени, UV лъчи и промишлени замърсители.

Монтажът на блиндираните врати също се изпълнява по много специфичен начин. Докато интериорните врати и по-конкретно техните каси се монтират с помощта на полиуретанова пяна, която да осигури връзката със зида, то при монтирането на блиндирани входни врати в стената се внедряват специални метални шишове, чиято цел е да предотвратят преодоляването на вратата чрез разкъртване на касата. Обикновено се използва, така наречената шокова каса, която се анкерира в стената, осигурявайки висока степен на взломоустойчивост.

Един от най-отличителните белези на блиндираните врати е броят и видът на заключващите им системи. Обикновено са оборудвани с брава и лостова система, която осигурява допълнителен брой заключващи точки при затворено положение. Лостовата система се управлява посредством бравата чрез задвижване на определен механизъм.

Според класа на една такава врата, лостовете могат да бъдат изработени от арматурно желязо или стомана, като вторият вариант е по-скъп и съответно по-сигурен. Тяхната задача е да предотвратят деформацията на касата при опит за разкъртване на вратата.

Допълнителни характеристики

За да повишите сигурността в своя дом или друг обект, можете да използвате обикновена метална врата, но тя със сигурност ще бъде лишена от някои допълнителни характеристики, присъщи на качествената блиндирана врата. На първо място ще поставим визията на самото изделие. По-скъпите модели от висок клас имат специално покритие, което осигурява както устойчивост на механични и атмосферни влияния, така и висока естетическа стойност на вратата.

При избора на модел е важно да бъде съобразено местоположението на вратата – дали ще бъде на открито или на закрито. Пазарът днес предлага огромен брой вариации на декоративния панел, като той може да бъде от гладки меламинови плоскости, ламиниран фурнир, масивна дървесина с орнаменти, алуминиеви панели за външна експлоатация или ръчно изработени такива с висока естетическа стойност.

Заключващата система е, разбира се най-важната характеристика на всяка блиндирана врата. Тя определя степента на взломоустойчивост на вратата. Основно биват използвани три класа брави – механични, електромеханични и моторни, като най-нисък клас са механичните, които са основен (базов) тип заключване. Електромеханичните заключвания са комбинация от механична брава, управлявана от електроника, докато моторните брави са от най-висок клас и с най-високо ниво на антивзлом защита. Управляват се посредством магнитни карти, транспондери и дори от мобилен телефон.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate