Водещи

вторник, 16 февруари 2016 г.

Обков за дограма – кои са неговите най-важни приложения?

качествен обков за дограма

Защо не бива да подценяваме качеството на един обков за дограма?


Обков за дограма не е единичен елемент от една PVC или алуминиева дограма. Обковът, всъщност представлява съвкупност от компоненти (най-често заключващи механизми), без които е невъзможно отварянето и затварянето на подвижните части на дограмата – крилата. Обковът включва дръжките, пантите, насрещниците, както и така наречените ножици и мартини.

От качеството на обкова зависи експлоатационният живот на дограмата, а също и дали ще ви бъде лесно или трудно да затваряте и отваряте прозорците. Некачественият и зле изработен обков за дограма ще причини бързо увисване на крилата, а в някои случаи ще се намали способността на прозореца да пази от студ, вятър и прах. Накратко – винаги отделяйте специално внимание на обкова, когато поръчвате алуминиева или пвц дограма.

Кои са основните приложения на един обков за дограма?


Както вече посочихме, основното приложение на един обков за дограма е да свързва крилата на дограмата към външната рамка, а също от него зависи и как и по колко начина ще можете да отваряте прозорците. Повечето модели дограми са с двупосочно отваряне или така нареченото комбинирано – хоризонтално и вертикално отваряне. За повечето потребители този начин на отваряне на прозорците е напълно задоволителен.

Най-важното приложение на тази съвкупност от механизми, наречена обков е неговата способност да държи прозорците заключени. Става дума за обков от вида секюрити или така нареченият секюрити обков за дограма, съдържащ набор от противовзломни насрещници, мартини и дръжки, които се заключват със специален ключ или с натискане на бутон. Секюрити обковите са част от антивзлом системите за сигурност, към каквито прибягват все повече собственици на жилища.

Заслужава ли си да вложим повече пари в дограмата, за да я направим по-сигурна?


Много скептици твърдят, че обковът, сам по себе си не може да повиши защитата на един дом и това донякъде е така, но не рядко проникването в дадено жилище става именно през някой от прозорците – понякога дори високите етажи не са проблем за крадците. Това, което един сигурен секюрити обков за дограма трябва да направи е да затрудни насилственото отваряне на прозореца дотолкова, че да откаже крадците от допълнителни опити.

Не е за пренебрегване и психологическият ефект върху крадците който оказва наличието на една скъпа и надеждна антивзлом система. Тъй като всеки обект на нападение се проучва предварително, наличието на сигурен секюрити обков ще подскаже, че обектът е с повишено ниво на защита и вероятно в него има и други системи за сигурност, като аларми, видеокамери и дори връзка с охранителна фирма.

Наличието на ниско бюджетни решения на практика обезсмисля въвеждането на антивзлом система за сигурност, тъй като по-евтините модели обков за пвц и алуминиева дограма могат лесно да бъдат отключени от по-опитни и екипирани крадци. Ако търсите максимална сигурност на дома, офиса или търговското помещение, задължително отделете повече средства при изработката на дограмата.

Друго много важно приложение на един секюрити обков е заключването с ключ или бутон на прозорците в жилищата, намиращи се на високи етажи. Една такава система пази не само от външни атаки, но и защитава хората, намиращи се вътре в помещенията. Най-често към това решение прибягват семейства с малки деца, които искат да обезопасят допълнително дома си, като направят невъзможно отварянето на прозорците от децата.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate