Водещи

вторник, 26 януари 2016 г.

Какви са цените на една система за контрол на достъпа и защо парите си заслужават?

контрол на достъпа
Нуждата от надеждна защита срещу прониквания с взлом, посегателства или вандалски прояви в някои обществени и жилищни сгради доведе до усъвършенстване на системите за сигурност, така че с тях да се осигури 100% ефективен пропускателен режим. Строгият контрол над потока от преминаващи в дадена сграда, както и над лицата, имащи право на достъп до нея не е евтин, но средствата, вложени в изграждането на една такава система си заслужават всяка стотинка.

Цените на системи за контрол на достъп могат да бъдат сравнително ниски или доста високи, в зависимост от много фактори. На първо място, трябва да се вземе предвид вида на самата система и принципът, по който става разпознаването и пропускането на преминаващите. Разбира се, евтините системи са по-малко надеждни и по-бавни, като принцип на работа, докато скъпите са, не само много по-сигурни, но и максимално улесняващи оторизираните лица при тяхното преминаване.

Предимства и недостатъци на евтините системи за контролиран достъп:


Една система, състояща се единствено от най-опростените и ниски като цена форма на четци – клавиатурите има няколко предимства:

· Подходящи за ограничаване на достъпа в малки жилищни сгради

· Евтино решение при охрана на малки търговски обекти

· Спестяват нуждата от носене на ключове или индентификационни карти и чипове

Системите за контрол, ползващи контролер, който се задейства чрез въвеждане на персонален (PIN) код са едни от най-евтините решения за осигуряване на ограничен достъп до сгради, помещения или съоръжения. Те са напълно достатъчни, като средство за сигурност и защита в някои случаи, но и напълно неефективни при други.

Когато се използва клавиатурен контролер в съчетание с жива охрана или друг вид система за разпознаване (биометрични данни, карти и чипове) системата за сигурност става много ефективна, но това, също така я оскъпява допълнително. Като основен недостатък на най-евтините системи можем да изтъкнем това, че кодовете могат да бъдат лесно споделяни или откраднати от недоброжелатели.

Предимства и недостатъци на скъпите системи за контрол на достъп:


Модерните електронни системи за контрол на достъпа се състоят от заключващ механизъм, вид електронен четец, контролер и захранващ блок. В зависимост от това, с колко устройства за индентификация (четци) разполага системата – тя може да бъде доста скъпа. Така например, ако в дадена сграда има над 10 на брой монтирани устройства за индентификация, то можем спокойно да говорим за по-скъпа, но и много по-надеждна система за контрол на достъп.

Предимствата на скъпите системи са безброй. Те, освен максимална сигурност осигуряват и редица други удобства. Комбинираните системи за контрол, могат да използват няколко принципа на индентификация, като същевременно намаляват драстично времето за разпознаване и пропускане на оторизираните лица.

Най-съвършението системи за контрол на достъпа, също така могат едновременно с пропускателния режим да осигуряват и важна информация, като детайлна хронология на събитията, в случай на нерегламентирано проникване, посегателства или вандализъм. Информацията в този случай се съхранява за дълъг период от време. Тези системи се ползват много често и при проследяване на времето, прекарано от служителите на работното им място, поради което са познати именно като системи за контрол на работното време.

Цените на системите за контрол на достъпа, макар и доста високи за някои потребители са напълно оправдани, предвид удобствата и сигурността, които осигуряват. Най-голямо тяхно предимство е, че имат бърза, 100% възвръщаемост във времето, а това означава, че те не са разход, а много изгодна инвестиция.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate