Водещи

сряда, 9 декември 2015 г.

Нуждаем ли се от хидроизолация

Какво представлява хидроизолацията и къде се прави тя?


Хидроизолацията е цялостна стратегия, която се прилага от външната, а понякога в много редки случаи и дори от вътрешната страна на сградата. Целта и е справяне с влагата и спиране на нейното проникване във вътрешността.

Според мястото на което се прилага хидроизолирането, тя може да бъде на страничните стени на сградата или пък на покрива, но може да става дума и за хидроизолация на подземни помещения като паркинги, мази и складове. Хидроизолация е необходима и при изработването на плувни басейн и други подобни.

Тук е мястото да подчертаем, че има огромна разлика между хидро- и топлоизолация и двете не бива да се бъркат. Докато топлоизолацията има за цел да намали сметките за електроенергия посредством запазване вътрешната температура на сградата, то хидроизолацията просто цели да спре проникването и просмукването на влага.

Основно, хидроизолацията се прави на покрива на сградата. Дали това е нужно, всеки може да прецени индивидуално, като за целта не е необходимо да се чуе експертно мнение.

Ако вътрешните стени и стълбищата се навлажняват (особено при интензивни валежи), ако по ъглите между тавана и стените се появяват тъмни петна, ако се наблюдава поява на мухъл по тези места, то най-вероятно е дошло време да се премахне старата хидроизолация и да се замени с нова.

Ако живеете в класически многофамилен панелен блок, обикновено е доста лесно да разберете дали покривът се нуждае от нова хидроизолация на ниски цени. Обикновено по старата се виждат ясно забележими следи пропуквания, разлепвания, разкъсвания и се вижда къде се събира и от къде се просмуква дъждовната вода.

Кога трябва да се подмени хидроизолация по спешност?


Има ситуации, в които вие не само се нуждаете от хидроизолация, но дори много повече от това - наложително е да вземете незабавни мерки. Един от най-добрите примери за такова положение е когато (както споменахме малко по-горе) по ъглите на стените и на тавана започне да се появява мухъл и тъмни петна от влага.

В подобен момент е важно да се действа бързо, защото има на лице ясен знак, че влагата си е проправила път от вън и вече е достигнала вътрешността на жилището. Излишно е да споменаваме, че особено при панелните блокове е използван изключително много метал в изработването на панелите, а и при свръзките, така че не е желателно влагата да преминава през сградата, защото може да навреди на нейната здравина и качество.

Кога е добре да се извърши хидроизолацията?
За да бъде извършена качествено, хидроизолацията трябва да се направи в сухо и топло време. За целта идеално е да се направи това в разгара на лятото. Обикновено най-често за тази задача се избират месеците юли и август, но при подходящо сухо и горещо време това може да се направи и през юни или септември. През останалите месеци от годината това не е препоръчителни, освен при спешна нужда. Причината е, че метеорологичните условия за това не са достатъчно подходящи.

Как се прави хидроизолация на покрива?


За да се направи на покрива на една сграда качествена хидроизолация, за целта е необходимо първо старата да бъде премахната. При тези условия всичко се почиства изключително старателно, като по покрива не бива да остават никъкви частици от предишната изолация, камъчета или дори прах.

След като всичко се почисти и основата се постави, новата хидроизолация се полага старателно и плътно, а обикновено залепването се осъществява чрез нагряване.

След като бъде поставена новата хидроизолация, собствениците получават гаранция за няколко години, която обещава поддръжка при евентуално възникнали течове и други подобни повреди.

Ходроизолация в подземни помещения…


Хидроизолация понякога се поставя и на подземни помещения, като например паркинги и складове. Под земята вероятността за поява на течове и влага е не по-малка от тази в покривните части на сградата, а понякога проблемите са дори по-сериозни.

За да се защитят тези подземни помещения, обикновено стените от вън, а понякога и от вътре се покриват с непромокаеми материали, които трябва плътно да прилепнат. Процедурата не е толкова по-различна от покрива на сградата, просто изисква в повечето случаи да се направи известно разкопаване около основите на сградата за да може да бъде извършена работата както трябва.

Други случаи, в които се налага извършване на хидроизолация под земята, това е при изработването на басейни и други подобни. Обикновено за да бъде избегнато просмукване на влага в почвата се прави висококачествена хидроизолация, която да държи водата там, където и е мястото.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate