Водещи

сряда, 2 септември 2015 г.

Жилищните кредити и развитието на пазара

жилищен кредит
След кризата, която обхвана света през 2008 година, днес пазарът на недвижими имоти бавно започва да се съвзема и постепенно набира отново скорост. Хората отново започват да купуват, тъй като цените на имотите растат на горе, макар и с бавно темпо.

Търсенето продължава да придобива все по-ясен облик. Определено има тенденция към нарастващ интерес за нови жилища и скоро построени кооперации, а по-назад в ранк листата остават панелните апартаменти, които не се радват на особен интерес.

Те, особено ако се намират в крайните квартали и в по-малките градове, се радват на сравнително слаб интерес, което забавя ръста в цените. Традиционно, най-голям интерес към нови жилища има в градовете София, Варна, Бургас и Пловдив, като в София и Варна се развива и един нов сегмент, който тепърва ще има развитие в страната, а именно пазарът на луксозни имоти.

Именно по-голямото търсене на имоти в изброените градове е и причината за по-големия интерес на хората към жилищните кредити в тези градове. Хората най-често търсят заеми за апартаменти на стойност между 35 и 55 хиляди евро, което е средна стойност за недвижим имот в страната.

В този ценови диапазон попадат основната част от недвижимите имоти по големите градове, така че не е изненадващо, че именно тези суми са най-търсени от потенциалните кредитополучатели. Обикновено търсещите нов дом имат интерес към по-малки жилища, което позволява да придобият собственост в по-атрактивна част на града.

Тези заеми се отпускат основно със срок на погасяване между 20 и 30 години, в зависимост от условията на банката и изискванията на кредитополучателя. Много банки предлагат фиксирана лихва за един доста голям период от време, да кажем около 10 години. Предимство, което няма как да се сдържим и да не споделим, е възможността да изплатите жилищния си кредит преждевременно, ако възникне такава възможност.

Според новото законодателство от 2014 година, банката няма да може да изисква така наречената наказателна лихва, която дълго време създаваше главоболия на всеки, който имаше възможност да погаси заема си преждевременно.

За жилищните кредити, разбира се, трябва да има някаква гаранция, тъй като при жилищното кредитиране винаги говорим за значителни суми пари. За гаранция би могъл да служи самия недвижим имот, който ще купувате, но в повечето случаи кандидатът за кредит ще трябва да покаже, че разполага с поне една част от сумата за бъдещото си жилище.

В други случаи е възможно да се изтегли заем на базата на безсрочен трудов договор, но тук е важно да се знае, че кандидатът трябва да има добри доходи, тоест с минимална работна заплата едва ли ще се получи.

Освен това има и други възможности, например да помолите човек, който има добри финансови възможности или недвижима собственост да стане ваш поръчител. Също така, бихте могли да гарантирате за новото си жилище със старо, ако разполагате с такова, разбира се.

За финал нека кажем, че каквото и да ви коства купуването на един недвижим имот, то това винаги е една доста добра инвестиция. Ако ви е нужен кредит за по-малка сума, можете да вземете пари на заем срещу лична карта от Vivus.bg. Това е много изгоден вариант, ако ви трябват средства за закупуване на обзавеждане например или извършване на дребни ремонти в дома.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate