Водещи

петък, 23 май 2014 г.

Видове жилищни сгради

едностаен апартамент
Жилищните сгради са недвижими имоти или  застроена площ, в която може да има една жилищна сграда, като: къщи, вили или временни постройки, тип: бунгала и друг вид сглобяеми жилища. Освен тях обитаемите сгради могат да бъдат и различни по големина блокове с определен брой апартаменти в тях. Апартаментите в жилищните блокове могат да бъдат различни, като площ и брой на помещенията в тях.

Най-често това са едностайни или двустайни апартаменти, като във всяко такова жилище е необходимо да има: кухня или кухненски бокс, баня и тоалетно помещение, складови или сервизни помещения, находящи в самия апартамент или извън него – т.нар. мазета. Броят на спалните, както и наличието на хол и (или) трапезария определят статута на жилището, като едностайно, двустайно и т.н.

Освен разположените на един етаж помещения, апартаментите могат да заемат два етажа, в рамките на едно жилище. Този вид апартаменти е познат, като мезонет. Мезонетът е вид апартамент с по-голяма площ и по-разнородна подредба на жилищните помещения в него.
Най-компактните жилища в една обща сграда са боксониерите и гарсониерите, които представляват една стая с прилежащи към нея кухненски бокс, баня и сервизно помещение, свързани с общ коридор.

Отделните жилищни помещения в една обща сграда могат да бъдат обитавани, както от собственици – хората, които са закупили апартамента, така и от наематели – тези, които го обитават, заплащайки месечен наем.
Разположението на помещенията и цялостния интериор в едно жилище се определя от живущите в него обитатели, като често за целта те трябва да съобразят  архитектурните изисквания на жилището с практичността при тяхното използване.

Публикуване на коментар

 
Copyright © 2013 BG Real Estate